Durf nutteloos te zijn!

Avatar witte achtergrondDe mens streeft van nature naar kennis, zegt de Griekse filosoof Aristoteles. Niet alleen omdat kennis ons iets oplevert. Maar omdat mensen het mooi vinden om te weten. Omdat er een wereld is, die schreeuwt om te worden ontdekt. Juist dat genieten van kennis staat nu onder druk. Kennis moet immers ergens toe dienen – een maatschappelijk of economisch doel. Daarom gaat aan universiteiten en andere academische instituten zo veel mooie kennis verloren. Kennis die moeilijk kan worden gevaloriseerd, zoals bestuurders zo graag zeggen. Oude talen, geschiedenis en filosofie, bijvoorbeeld, maar ook fundamenteel onderzoek op het gebied van natuurkunde, of sterrenkunde.

De Academie voor de Nutteloze Kennis is een geuzennaam. Voor ons is nutteloosheid geen diskwalificatie, en zeker niet hetzelfde als triviaal, maar biedt juist de mooiste inzichten. Of het nu kennis is over de gedichten van Vergilius, of speculaties over wat er voor de oerknal was. Bij ons steekt u de ene keer iets op over schrijven in Egyptische hiërogliefen, de andere keer filosofeert u over de diepste vraag van de metafysica: waarom is er eigenlijk iets, en niet gewoon niets?

Wij zijn er helemaal vóór dat academici uit hun ivoren toren kruipen, maar vooral om ons mee te nemen naar wat hen zo begeestert. De Academie voor de Nutteloze Kennis organiseert daartoe avonden waarin docenten aan ons hun verhaal vertellen. Wij doen dat in verschillende presentatievormen; van ultrakort tot ouderwetse hoorcolleges. Omdat zo maar iets moois vertellen of aanhoren een tikje verdacht is in deze tijd van nutsmaximalisatie, efficiëntie en rendementen, gaan we ondergronds. De locatie is de oude donkere kamer in het voormalige Volkskrantgebouw, tegenwoordig de cocktailbar van het Volkshotel, aan de Wibautstraat. Maar ook op deze website, en op facebook en twitter delen wij bijzondere inzichten en kennis om je over te verwonderen.

Durf nutteloos te zijn. Schrijf je in bij de Academie voor de Nutteloze Kennis. Stuur ons een mailtje en we houden je op de hoogte van alle laatste ontwikkelingen.